TOP objekti, Maršruti Velo maršruti

» TOP objekti, Maršruti

» Maršruti Dobele pusē

» Maršruti Bauskas pusē

» Maršruti Jelgavas pusē

» Maršruti Jēkabpils pusē

» Maršruti Aizkraukles pusē

» Maršruti Pierīgas apkārtnē


Velo maršruti

18 Zemgales velomaršruti


Jaunās tūrisma sezonas gaidās Zemgales pašvaldības, uzņēmēji un virkne tūrisma nozarē iesaistīto institūciju daudz aktīvāk nekā iepriekšējos gados piedalās dažādās starptautiskās izstādēs un gadatirgos.

Tas nozīmē, ka reģionā tūrisma produktu klāsts ir pietiekami plašs un kvalitatīvs, lai to bez kautrēšanās prezentētu ne tikai pašmāju, bet arī svešzemju ceļotājiem un vienlaicīgi kliedētu gadiem ilgi iesīkstējušos stereotipu par to, ka Zemgales līdzenumā, kur dominē lauksaimnieciskā ražošana un kokapstrāde, tūristiem nav īsti kur acis un sirdi priecēt.

 

Ikdiena rāda, ka šādi spriedelējumi pieder pagātnei un Zemgale arī tūrisma jomā aizvien vairāk palielina konkurētspēju gan vietējā, gan starptautiskajā tirgū. To sekmē vairāki Zemgales plānošanas reģionā ( ZPR) ieviestie vai ieviešanā vēl esošie starptautiskie projekti. Jaunākais no tiem ir INTERREG IVA programmas atbalstu saņēmušais projekts „Velomaršrutu tīkla uzlabošana un attīstība Centrālbaltijas teritorijā”, kura ieviešanā vadošais partneris ir ZPR, bet partneri no Latvijas - Kurzemes un Vidzemes Tūrisma asociācija un Jelgavas Reģionālais tūrisma centrs. Savukārt Igauniju pārstāv nevalstiskā organizācija „West-Estonia Tourism”, Somiju – Pargas pilsētas pašvaldība, bet Zviedriju – Orebro Reģionālās attīstības pārvalde no Zviedrijas. Projekta mērķis ir popularizēt Baltijas jūras reģiona valstis kā pievilcīgu un velotūristiem draudzīgu ceļojuma galamērķi.

Ja Vidzemē un Kurzemē līdz šim velotūrisms jau bija visnotaļ populārs ceļošanas veids, tad Zemgalē tā izpausmes aprobežojās vien ar nelielu grupu īsiem pārbraucieniem un ar veloceliņu atsevišķu posmu izbūvi lielākajos attīstības centros. Toties tagad, pateicoties projekta aktivitātēm, Zemgalē izstrādāti pavisam 18 dažādi velomaršruti, kas savieno gan jau iecienītas, gan mazāk zināmas vietas un tūrisma objektus reģionā. Bez tam nupat kā septiņās valodās ir izdots visai apjomīgs, Zemgales reģionu aptverošs Velomaršrutu ceļvedis, kurā par katru no pieminētajiem maršrutiem sniegta to raksturojoša informācija un lietišķi padomi, kas jāievēro plānojot garākas vai īsākas velobrīvdienas. Tāpat ceļvedī ir atrodams bagātīgs karšu materiāls un fotogrāfiju klāsts, kas raksturo nozīmīgākos apskates objektus.

Ar minēto ceļvedi un atsevišķi izdoto Zemgales velomaršrutu karti projekta partneru kopīgi iekārtotajā stendā otrās un trešās nedēļas nogalē starptautiskajā un visnotaļ prestižajā tūrisma izstādē – gadatirgū, kas notika Holandē, Amsterdamas priekšpilsētā Utrehtā un Somijas metropolē Helsinkos varēja iepazīties ikviens apmeklētājs, kurš jau nākamajā vasarā plāno apceļot vai nu tikai Latviju, vai visas trīs Baltijas valstis reizē. Holandes izstādē Zemgali pārstāvēja Bauskas, bet Somijas izstādē – Dobeles un Tērvetes Tūrisma informācijas centra darbinieki, kuri apmeklētājiem sniedza arī daudz plašāku informāciju par tūrisma piedāvājumu reģionā.

J.Kālis ZPR sabiedrisko attiecību speciālits www.zemgale.lv